UA-78739564-1

Puurunkoja kaapissa

(5.1.2019)

Aki Härkönen

Linja-autoremontti on nyt edistynyt sen verran eteenpäin, että voisi olla pienen tilannepäivityksen aika.

p1250462.jpg

Peräpää on löytänyt vähitellen takaisin omaan muotoonsa. Edellisillä talkookerroilla vaihdetut uudet puut ovat saaneet peltiverhouksen takaisin päälleen. Irrallaan olleita osia kiilloteltiin ja maalattiin uudelleen tarpeen mukaan fiksumman ulkoasun saavuttamiseksi. Uusi ja suora takapuskurikin löysi paikkansa, nyt luulisi kestävän taas oman aikansa. Ai niin, peltien välisten kiinnityslistojen peitenauhaa kokeillaan metsästää parempikuntoisena. Saa vinkata, jos sellaista tietää löytyvän punaisena jostain, leveys n. 18 mm.

p1250444.jpg

Yksittäinen mainitsemisen arvoinen kokonaisuus oli takalasin laittaminen paikoilleen ja siinä turvauduttiin viisaasti ammattilaisen apuun. Lasi siis saatiin ehjänä takaisin paikoilleen uudella tiivisteellä ryyditettynä. Entinen takalasin kehyksen reuna olikin jo muuttunut kiinteäksi osaksi vanhaatiivistettä. Etukäteen jännitettiin hieman sitä, että ovatko lasin aukon mitat säilyneet uusia osia tehdessä ennallaan ja mahtuuko ikkuna paikoilleen. Hyvin mahtui, eikä edes pudonnut lattialle, joten helpotuksen huokauksia päästettiin ilmoille.

p1250458.jpg

p1250451.jpg

Seuraavaksi päätettiin kurkistaa mitä kylkipeltien alta löytyy. Listoja irrotellessa sai raapia muutamaan otteeseen päätään, koska uraruuveja oli muutamaa päälle paljon ja suurin osa ei suostunut irtoamaan suosiolla. Onneksi ne yleensä katkesivat, mutta silti sitkeimpiä sai suostutella huolella. Ylimpiä peltejä raotellessa ilmoille karkasi perunakellarin haju, jonka lähteeksi paikallistettiin kyljen jäykisteenä oleva vanerilevy. Ikkunan kehykset ovat jossain vaiheessa vuotaneet vettä sisään ja vanerin alta paljastunut ristikkorakenne ei ole päästänyt kosteutta haihtumaan. Muuten näkymät olivat varsin lohdulliset, pahempiakin puurunkoja kaapissa olisi voinut olla. Kylkien rakenne onkin nyt harvinaisen hyvin esillä. Hajuhaittoja torjutaan nyt tuulettamalla ja homemyrkyllä ja hapertuneen vanerin paikalle asennellaan uusi. Sitten päästään taas laittamaan palikoita takaisin paikoilleen.

p1250474.jpg

 p1250478.jpg

p1250481.jpg

Kiinnostuneille jälleen muutamia lisäkuvia kunnotusgalleriassa.